Utdrag ur Kyrkostyrelsens protokoll
Utdrag ur protokoll fört vid Kyrkostyrelsens sammanträde den 16 juni 2006.
Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, ledamöterna Levi Bergström, Thomas Söderberg, Curt Forsbring, Britt Louise Agrell, Marianne Kronberg, Jan Erik Ågren, Anna Lundblad Mårtensson, Iréne Pierazzi, Gerd Gullberg-Johnson, Gunnar Prytz, Staffan Holmgren och Nils Gårder samt tjänstgörande ersättarna Bo Lennart Anbäcken och Kristina Lejdström.
Föredragande: Ekonomi- och finanschefen Helén Ottosson Lovén
Kyrkostyrelsen beslöt
att efter de kompletterande noteringar som gjorts under Kyrkostyrelsens diskussion, till Kyrkomötet avge skrivelsen 2006:1 Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2007–2009.
I en skriftlig reservation reserverade sig Marianne Kronberg och Staffan Holmgren mot Kyrkostyrelsens beslut enligt följande:
Vi reserverar oss till förmån för
a) i första hand en sänkning av den allmänna utjämningsavgiften med 0,5 öre för 2007 (motsvarar en sänkning av den nationella nivåns intäkter med cirka 50 mkr) och ytterligare 0,5 öre för 2008. Detta kräver ändring av kyrkoordningen. Härutöver föreslår vi en generell tillfällig återbetalning till församlingarna på 150 mkr. Tillsammans ryms dessa generella förslag inom den ram som Kyrkofondens styrelse föreslagit (se punkt b nedan). Vi accepterar att det innebär en utökning av den planeringsram som Kyrkomötet beslöt 2005, eftersom det handlar om en direkt och generell omfördelning av medel från nationell nivå till församlingarna.
b) i andra hand tillstyrkan av Kyrkofondens budgetförslag om ett tillfälligt församlingsbidrag om totalt 200 mkr att fördelas efter antal kyrkotillhöriga i respektive församling.
c) avslag av majoritetens förslag i Kyrkostyrelsen att införa ett selektivt utvecklingsbidrag till församlingar om 50 mkr för 2007.
d) avslag av majoritetens budgetförslag i Kyrkostyrelsen avseende den kraftiga utökningen av antalet tjänster på nationell nivå för 2007. Vi accepterar den utökning av tjänster inom internationella avdelningen, Svenska kyrkan i utlandet samt Ekonomi- och finansavdelningen som är externt finansierade, men anser i övrigt att antalet helårsanställda inom kyrkokansliet inte kan öka med den omfattning som förslaget innebär.
Vi anser att det är direkt fel att utöka kyrkokansliets personal med handläggare för begravningsverksamhet, som Församlingsförbundet m.fl. redan arbetar med.
Motivering:
Den nationella nivåns ekonomi är fortfarande mycket stark. För 2005 redovisas ett överskott på 755 mkr. För 2006 är det planerade budgetöverskottet 315 mkr. Det sammanlagda budgeterade överskottet för planperioden 2007–2009 är 959 mkr. För åren 2005–2009 innebär budgetutfall och budgetplaner överskott på totalt 2 029 mkr, dvs. närmare drygt två miljarder (2 000 000 000) kronor. Samtidigt vet vi att den ekonomiska utvecklingen för församlingar och stift är mycket tuff. Neddragningar av verksamhet och personal blir allt vanligare. Detta är en utveckling som även Svenska kyrkan på nationell nivå successivt kommer att möta. Vi måste enligt vår uppfattning redan nu börja anpassa oss till den kommande ekonomiska verkligheten.
Vi delar helt Kyrkofondens syn att det behövs en strategisk genomarbetning av hur stort det egna kapitalet bör vara och vad det skall användas till/vara en reserv för, och ser med tillfredsställelse att arbetet med denna översyn påbörjas hösten 2006 för att kunna ge underlag för en långsiktig bedömning. Samtidigt delar vi också Kyrkofondens styrelses bedömning inför Kyrkomötet 2005 om att det finns utrymme för en sänkning av den allmänna utjämningsavgiften (1 öre motsvarar 100 mkr), liksom att det senaste årets resultat från den nationella nivåns finansförvaltning möjliggör en återbetalning till församlingarna på 200 mkr. Sänkningen av den allmänna utjämningsavgiften liksom engångsutbetalningen föreslår vi finansieras genom en minskning av det planerade överskottet.
Vi tar avstånd från Kyrkostyrelsens majoritetsförslag att i stället för en generell återbetalning i förhållande till antalet kyrkotillhöriga, införa en form av selektiv ”utvecklingsfond” på 50 mkr varifrån församlingarna ska kunna söka pengar för olika projekt. Hela denna konstruktion skapar onödig byråkrati och kräver personalresurser, pengar som istället kan komma till församlingarna direkt.
Vi reserverar oss sammanfattningsvis till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut i KsSkr 2006:1:
1. att avslå Kyrkostyrelsens förslag avseende det riktade församlingsstödet på 50 mkr och justera kostnadsramen i enlighet med detta.
2. att i första hand fastställa ramen för de nationella kostnaderna år 2007 till 2 273 mkr.
3. att Kyrkomötet beslutar ändra kyrkoordningens 44 kap 3 § så att sänkning av den allmänna utjämningsavgiften medges. Förslag ny lydelse: Församlingarna skall varje år betala en allmän utjämningsavgift. Avgiften fastställs årligen av Kyrkomötet och beräknas på avgiftsunderlaget.
4. att fastställa den allmänna utjämningsavgiften till 6,5 öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget för 2007.
5. att preliminärt besluta den allmänna utjämningsavgiften till 6 öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget för 2008.
6. att preliminärt besluta den allmänna utjämningsavgiften till 6 öre per etthundra kronor av avgiftsunderlaget för 2009.
7. i andra hand fastställa ramen för de nationella kostnaderna år 2007 till 2 323 mkr.
Marianne Kronberg (m) Staffan Holmgren (m)
I en skriftlig reservation reserverade sig Marianne Kronberg, Curt Forsbring och Britt Louise Agrell mot Kyrkostyrelsens beslut enligt följande:
Reservation till förmån för följande tillägg under punkt 2.4.10 Fortsatta kontakter med staten:
"... det offentliga musiklivet i Sverige. Hit hör också frågan om en friare församlingstillhörighet. Det är nödvändigt..."
Motivering:
Svenska kyrkan på nationell nivå har tidigare utrett förutsättningar för att öka medlemmarnas möjlighet till en rörlig församlingstillhörighet. Det är viktigt att detta arbete fortsätter. En förutsättning är att lag om Svenska kyrkan ändras. Därför måste även denna fråga aktualiseras under planperioden genom fortsatt utredning och i överläggning med staten.
Marianne Kronberg (m) Curt Forsbring (m) Britt Louise Agrell (fp)
Hans Wallmark önskade få en särskild mening förd till protokollet enligt följande:
Jag ber att få anteckna att jag fullt ut delar de synpunkter som framkommer i Marianne Kronbergs och Staffan Holmgrens reservation ang. Kyrkostyrelsens skrivelse om Mål och ram. Vidare ställer jag mig också helt bakom den tanke som framförs i Marianne Kronbergs med fleras reservation ang. församlingstillhörighet.
Hans Wallmark, ersättare (m)   
|